Na podstawie VDI 2052
Ilość powietrza usuwanego przez okap kuchenny
gdzie:
VK – strumień konwekcyjny powstający nad urządzeniami kuchennymi obsługiwanymi przez okapy [m3/h]
a – współczynnik zwiększający związany z zaburzeniami strumienia konwekcyjnego przez strumienie nawiewne
Tabela Wartości współczynników zwiększających
Wartość strumienia konwekcyjnego
gdzie:
k – współczynnik wyznaczony doświadczalnie = 18
QJ – strumień ciepła powstający nad urządzeniami kuchennymi [W]
dh – średnica hydrauliczna źródła ciepła dh = 2L∙B/(L+B) [m], L- długość źródła ciepła [m], B- szerokość źródła ciepła [m]
z – wysokość między źródłem ciepła a okapem [m]
r – współczynnik zmniejszający wynikający z ustawienia źródła ciepła
Strumień ciepła z urządzeń może być obliczony ze wzoru
gdzie:
QJ – ciepło jawne oddawane przez urządzenia kuchenne [W]
b – udział ciepła oddawanego przez konwekcję, najczęściej przyjmujemy 0,5
φ – współczynnik jednoczesności pracy urządzeń przyjmowany na poziomie 0,6-0,7
Tabela Zyski ciepła urządzeń kuchennych ogrzewanych gazem wg VDI 2052
Tabela Zyski ciepła od urządzeń kuchennych elektrycznych
Tabela Zalecane wartości zysków ciepła dla urządzeń kuchennych przemysłowych
* – do określenia zysków ciepła można wykorzystać moc znamionowa urządzenia [W]. Dla urządzeń wyposażonych w okapy zyski na drodze promieniowania stanowią tylko 15-45% mocy, przy braku okapu można przyjąć 50%, przy czym 66% stanowi ciepło jawne, a 34% utajone
** – zyski na drodze promieniowania dla urządzeń wyposażonych w okap przyłączony do systemu wyciągowego
*** – zyski ciepła od urządzeń bez okapu
Obliczanie ilości powietrza nawiewanego przy wentylacji nawiewającej
gdzie:
QJ – ciepło jawne oddawane przez urządzenia kuchenne [W]
φ – współczynnik jednoczesności pracy urządzeń przyjmowany na poziomie 0,6-0,7
cp – ciepło właściwe powietrza = 1,005 kJ/kgK
Δt – różnica temperatur między powietrzem nawiewanym a usuwanym
Obliczanie ilości powietrza nawiewanego przy wentylacji nawiewającej współpracującej z okapami
gdzie:
Vu – strumień powietrza usuwany
Vnd – opcjonalny dodatkowy strumień powietrza nawiewanego ograniczający rozprzestrzenianie się strumienia konwekcyjnego poza obszar okapu
Vkomp – strumień wyrównujący ciśnienie poprzez kompensację strumienia nawiewanego usuwany przez wywiew sufitowy, przy czym musi być spełniony warunek:
Ilość powietrza wentylacyjnego w kuchni można tez w przybliżeniu obliczyć z nomogramu
Nomogram do obliczania ilości powietrza wentylacyjnego dla kuchni.